Exposició: Paisatges ciber-romàntics

Paisatges Ciber-romànticsAquesta tarda, he anat al Centre Cívic Jardins de la Pau, molt a la vora de casa meva, a veure la exposició “Paisatges ciber-romàntics” d’Albert Puntí. La imatge que m’ha agradat més és la que he penjat en aquesta entrada, ja que és molt impressionant veure un dels nous símbols de Barcelona destruït.

L’autor defineix el conjunt de l’exposició amb les següents paraules:

“Aquest projecte té com a objectiu tractar sobre la fragilitat de les empreses humanes , i respon al creuament de dos conceptes; en primer lloc la idea de que la nostra civilització com qualsevol civilització anterior tindrà un final i en segon lloc, a nivell formal, el tractament de la ruïna en la pintura romàntica.

A finals del segle XVIII, molts pintors amb l’objectiu de millorar els seus coneixements sobre les civilitzacions grega i romana, feien un viatge per diferents ciutats europees, amb la finalitat de documentar les seves restes arqueològiques. En el meu projecte he utilitzat el mateix esquema romàntic; edifici en ruïnes-vegetació-pintor, però amb una diferència essencial, en la que resideix precisament l’originalitat del treball. El meu viatger no va a admirar les ruïnes d’una civilització anterior, sinó que viatja en el temps cap al futur, per a poder documentar què n’ha quedat de la civilització en la que viu.

No tinc però cap intenció de parlar de destrucció, sinó que del que es tracta, és de crear belles imatges, que ens transmetin sensacions de serenitat, de silenci, de soledat, …que ens convidin a la reflexió.”

El que més m’ha agradat de l’exposició, és que m’ha fet qüestionar sobre el perquè es podria arribar a aquest punt en que una ciutat com Barcelona, amb més de mil anys d’història, pugui arribar a quedar reduïda a unes poques runes i deshabitada. Potser una tercera, o fins hi tot una quarta, guerra mundial? la extinció de la humanitat sencera? i sobretot: falta molt? perquè ni jo ni la meva descendència futura tinc ganes de que ho veiem…

Haurem de fer-hi alguna cosa.


[Imatge de la torre Agbar mig destruïda, i al fons el que queda de la Torre Mapfre i l'Hotel Ars.]

Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>