Nova capçalera al meu bloc/g! (bloc o blog?)

Capçalera

Feia dies que em voltava pel cap de fer-me una capçalera nova pel bloc/g, d’aquestes que són una imatge, però el dubte era: quina imatge? Una foto meva? Alguna imatge amb un motiu pratenc? Una foto meva en un entorn pratenc? Finalment, ha triomfat el motiu pratenc sense la meva presència (pel risc d’espatllar la foto…), i he pensat que un avió és un símbol prou pratenc, tenint en compte que acollim un aeroport a la nostra ciutat… Així doncs, des d’aquesta passada nit, ja formo part del “selecte club” dels blocs/gs de mésVILAWEB amb capçalera personalitzada, integrat en la actualitat pel Saül Gordillo,  en Cesk Freixas, na Bel Zaballa, na Xesca Ensenyat, els Obrint Pas entre moltíssims d’altres…

Mantinc el títol del bloc/g com a “francesc.gelabert.cat”, que és alhora la adreça simplificada que em vaig crear amb el meu propi domini.cat, en canvi he modificat la petita descripció que deia “El bloc/g personal de Francesc Gelabert”, que era un pel redundant… ja que al títol ja hi surt el meu nom en forma de domini, i l’he canviat per “El bloc/g personal d’un pratenc qualsevol…” amb el permís del meu bon amic “unjoanqualsevol”, que gairebé té en exclusiva “la patent del qualsevol” des de fa una colla d’anys, i que com a bon amant del programari lliure, i la cultura lliure en general que és, segur que li agradarà que a la meva obra derivada, el reconegui a ell com a autor de la idea original des d’aquestes línies…

Bloc o blog?
Finalment us haureu adonat que des de fa alguns dies faig servir la denominació de bloc/g, i és que el debat bloc-blog iniciat per en Gabriel Bibiloni m’està afectant… a mi personalment la forma bloc m’agrada per diversos motius, en primer lloc perquè és una forma més catalanitzada i diferenciada de la resta, després, perquè trobo que està molt bé donar un nou ús i significat a una paraula ja existent, i a més la idea metafòrica del bloc de notes de paper en versió digital, trobo que és maca… i compta amb l’aval del TERMCAT (tot i que està una mica desacreditat, perquè fins fa poc defensaven la forma DIP -Diari Interactiu Personal-, que va passar sense pena ni glòria). Però com ja he dit, el debat m’està afectant, i els arguments dels favorables a la forma “blog” són força convincents, i ja no és únicament la opció personal d’alguns, sinó que està avalada pels serveis lingüístics de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) on hi ha tv3, i Catalunya Ràdio, i pels lingüistes de RAC1, així com d’altres mitjans… Però la realitat és tossuda, i l’ús social de la forma “bloc” és de llarg molt més estesa que “blog” com podreu comprovar fent una cerca ràpida restringida al català, a Google de les dues paraules, en el cas de bloc (contaminada pels altres usos de la paraula…) 508.000, i 443.000 per a blog, cada vegada estan més igualats…

En fi, que com que no se per quina opció decantar-me, perquè, és gairebé com si em preguntessin: “A qui t’estimes més? Al papa o a la mama?” jo mantinc la meva posició de neutralitat, i faig servir la denominació bloc/g, almenys fins que les coses estiguin més clares, i em decanti per l’una o l’altra definitivament… (cedeixo la paraula a qui la vulgui emprar).

Aquesta entrada ha esta publicada en Coses meves. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>