3 anys de puntCAT

Sotapresident Salvador Alegret (IEC), Director General Jordi Iparraguirre, President Joan Francesc Gras (ISOC-CAT)Entre la setmana passada i ahir, he pogut assistir a dos actes al voltant del puntCAT, el primer va ser la trobada d’Amics del .cat, i el segon la roda de premsa del tercer aniversari.

La trobada d’Amics del .cat va ser una reunió, al Citilab de Cornellà, on ens van convocar a uns quants internautes catalans perquè els donéssim el nostre punt de vista de com va el puntCAT, i de cap on crèiem que havia d’anar en el futur, va ser una trobada molt interessant, on gràcies a una dinàmica de grup molt ben planificada, es va afavorir la participació de tots els assistents.

A la roda de premsa, celebrada al “Centre Internacional de Premsa de Barcelona”, es va resumir la trajectòria que s’ha seguit en aquest últim temps, i els projectes en els que s’està treballant ara mateix. El que es pot destacar, és que ja hi ha gairebé 35.000 dominis .cat, i que el ritme de creixement és constant. Una altra dada positiva és que la proporció de continguts que hi ha sota dominis .cat respecte el nombre total de dominis dóna una mitjana de les més altes de la resta de dominis existents, per tant, s’aporten molts continguts sota el puntCAT, i aquest és un signe de qualitat dels nostres webs. Per altra banda també han destacat que el puntCAT està a l’avantguarda i son dels primers en adaptar-se a les noves tecnologies i protocols, ja ho van ser des del primer dia sent els primers en permetre que es poguessin registrar dominis amb accents i els caracters típics catalans com la “Ç”, i ara ja estan preparats per al nou protocol IPv6 que regirà el futur proper d’Internet, i el DNSSEC, que implicarà una major seguretat en el comerç electrònic entre d’altres ventatges.

Fotografia finalTots aquests mèrits són els que avalen el .CAT en el context internacional, i que el converteix en un referent no només per les cultures minoritzades que aspiren a tenir un domini que els identifiqui a internet, sinò que també ho són tecnològicament, exportant tecnologia propia, o sent convidats a participar en les reunions dels organismes internacionals de l’àmbit d’internet. Com a curiositat han estat convidats a la South Summer School on Internet Governance de Buenos Aires per explicar-los la seva experiència, ja que a sudamerica s’estan plantejant de crear un domini que els aglutini.

Documents:

Aquesta entrada s'ha publicat en Coses meves i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 comentaris a l'entrada: 3 anys de puntCAT

 1. puigmalet diu:

  ¿Es va fer alguna referència al .bcn? (pregunta incòmoda, però necessària)

  Vós i jo hem de trobar-nos aviat. Això vol dir al març, company.

 2. Francesc Gelabert Ribas diu:

  Algun dels assistents a la trobada “Amics del .cat” en va comentar alguna cosa, però van donar a entendre que això depenia de l’ajuntament. I personalment penso, que encara que el gestionessin ells (com alguns polítics han suggerit), això no seria cap garantia de l’ús que se’n fes posteriorment, perquè ells no controlen el contingut que hi ha als dominis. Algú va proposar que si el gestionessin ells també, podrien fer algunes ofertes que anessin els dos dominis en “pack”, així aprofitant la tirada internacional de la marca Barcelona, es podria anar colant el .CAT, però jo no ho veig clar. Al final de tot el que importa és el domini que el propietari del web publicita, ja que el mateix web pot obrir-se des de diferents dominis. I evidentment qui volgués un .bcn, encara que tingués el .cat de franc, si no el publicités, no serviria de gaire…
  Per sort o per desgràcia, crec que el .bcn més tard o més d’hora existirà, ja que és la tendència que s’està implantant ara amb propostes de dominis per capitals mundials, i en certa manera si hi ha un .NYC o un .BERLIN potser també seria desitjable tenir el mateix per la capital del nostre país… Certament, si Catalunya es digués Barcelona, no tindríem cap problema de reconeixement internacional… Però val més no donar idees…
  Per altra banda, el que sí que podria fer l’ajuntament és promocionar el bcn.cat com a subdomini, o sigui neta.bcn.cat enlloc de bcn.cat/neta, o fins hi tot regalar (o vendre) correus o subdominis als seus ciutadans, o empreses, per exemple: http://www.nomciutadà.bcn.cat o http://www.empresabarcelonina.bcn.cat d’aquesta manera potser sí que es promocionaria bé el .cat de bracet de la marca barcelona…

  Vós i jo ens trobarem quan vulgui vosté… (sempre que em vagi bé…) ;)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>