L’engany de la paperassa per Internet

Ecologisme o beneficis?Darrerament algunes grans empreses estan potenciant l’estalvi de paper proposant als seus clients deixar de rebre la paperassa o les factures per correu tradicional per passar a fer-ho només de forma electrònica, consultable per Internet. Aquest tipus d’iniciatives són interessants, però des del meu punt de vista, rere la bandera de l’ecologisme s’amaga una estafa als seus clients.

M’explicaré: aquestes grans empreses amb milions de clients, generen una quantitat de paperassa gens menyspreable per cadascun dels seus clients: com a mínim cada client rebrà una factura mensual en el cas de les empreses de serveis, i en el cas dels bancs i caixes, encara pot ser molt més en funció dels moviments que tinguem. Si això ho multipliques pels milions de clients és molt el paper que s’estalvien, a més del cost de la impressió, i el de l’enviament.

Aleshores, l’empresa agafa la bandera de l’ecologisme, i paradoxalment envia més paper als seus clients per comunicar-los que engeguen una iniciativa per l’estalvi de paper… I apel·lant al sentiment ecologista dels clients, i recordant-los que es talaran menys arbres, els demanen que acceptin deixar de rebre paper, que és més còmode per Internet, i tota la pesca…

Però si ens parem a pensar una mica, el cost del paper que ens envien, se’l cobren de les nostres factures, i si nosaltres acceptem deixar de rebre aquest paper, aquell petit marge que ens carreguen a les nostres factures en concepte de paper, sobres, i enviament, passa a reduir-se o fins hi tot a desaparèixer. I milions de petits marges, em sembla que són molts diners. Per tant, el que volen és retallar despeses per augmentar els seus beneficis, a costa de la bona voluntat dels seus clients en ares d’una bona causa.

O sigui, ells es netegen la seva imatge posant-se etiquetes tipus “empresa verda”, millorant la seva imatge corporativa, i estalviant-se un cost, que no deixen de traslladar als seus clients, i així guanyen més diners a costa dels clients que accepten continuar pagant per un servei que no reben i per tant augmentant encara més els seus beneficis.

A més, cal recordar que la majoria dels arbres que es fan servir per a fer paper són arbres plantats expressament per aquesta funció, així que no evitem cap desforestació, ja que si posem per cas s’arribés a suprimir per complet aquell paper, les papereres no continuaran plantant aquells arbres.

Estic a favor de l’estalvi del paper, i de l’ecologisme, però no d’estratègies d’engany empresarial als seus clients, per tant continuaré rebent el paper com fins ara, a menys que em descomptin el cost que fins ara això tenia.

Aquesta entrada s'ha publicat en Opinió i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 comentaris a l'entrada: L’engany de la paperassa per Internet

 1. Puigmalet diu:

  Tens raó, però encara que ens descomptessin el cost del paper, hi ha una altra qüestió. Jo crec que, encara fills de la Galàxia Gutemberg, tenim més capacitat d’atenció i concentració en la informació en paper que no en els missatges de correu electrònic. És el meu parer i el comparteixo plenament amb mi mateix.

 2. Emili diu:

  Per això jo sempre demano que m’enviin per correu les coses, tot i que encara despres la carta vagi directament al contenidor blau…

 3. Anna Mª diu:

  Teniu raò, però tot i així, jo trio l’estalvi de paper.
  Malgrat que les entitats s’estalviïn diners, crec que el més important és que es talin menys arbres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>